O našem Muzeju

Muzej grada Rijeke postoji već 19 godina! Svoj rođendan slavi 11. travnja, a sljedeće godine planira veliku proslavu povodom svog jubilarnog 20. rođendana.

U zgradi Muzeja, koja se nalazi kraj Guvernerove palače, i prije je djelovao jedan muzej koji se zvao Muzej narodne revolucije, a bavio se isključivo prikupljanjem predmeta vezanih uz borbu naroda za određene promjene.
Muzej grada Rijeke naslijedio je njegove predmete, ali se bavi i prikupljanjem mnogih drugih starih i rijetkih predmeta kojima je zajedničko to što su vezani uz grad Rijeku i okolicu, odnosno uz ljude iz ovog kraja.
Pogledaj neke od mnoštva vrijednih predmeta koje čuva ovaj Muzej!

tn_1 umjetnička slika tn_1b umjetnička slika

U našem se Muzeju čuva mnogo vrijednih umjetničkih slika koje ili prikazuju Rijeku i njenu okolicu ili su rad nekog slikara iz ovog kraja.
Lijeva slika prikazuje dječačića u plavom mornarskom odijelcu. Prikazan je kako povlači uže kojemu ne vidimo početak, ali možemo pretpostaviti da je ono vezano za čamac. Autor slike je poznati riječki slikar Giovanni Butcovich (Ivan Butković) koji je umro prije osamdeset i tri godine.

Druga slika prikazuje kako je u prošlosti izgledala jedna plaža na Pećinama.

tn_2a gramofonska ploča 2c-gramofon-berliner

Muzej čuva brojne gramofonske ploče koje su izumljene prije današnjih cd-a. Veće su i nešto deblje od cd-a, a glazba se s njih puštala pomoću gramofona, odnosno sprave koja sadrži iglu koja klizi po ploči dok se ona okreće, i na taj način otpušta nasnimljeni zvuk. Njima su se služili naši nonići i none.

Desna slika prikazuje jedan od najstarijih gramofona u Hrvatskoj s kraja 19. stoljeća!

tn_3a medalja tn_3b medalja

Muzej prikuplja i stare medalje s kojima su se nagrađivali pobjednici ili s kojima se ljudima odavalo priznanje za njihov rad.
Medalje su najčešće pločice koje sadrže neki jednostavni crtež, a mogu sadržavati i kraći tekst. Primjerice u sportu se dodjeljuju brončane, srebrne i zlatne medalje!

tn_4a zemljopisna karta tn_4b zemljopisna karta

Među predmetima koji su važni za Muzej grada Rijeke jesu i stari planovi grada te karte koje pokazuju gdje su u prošlosti bile granice među pokrajinama, državama, carstvima i kraljevstvima. Područje grada Rijeke u davnoj je prošlosti pripadalo moćnom i velikom Rimskom Carstvu, za koje si zasigurno čuo/čula u priči o Asterixu i Obelixu koji su bili u neprekidnom sukobu s Rimljanima.

tn_5 žarulja

Pitaš se što je ovo pred tobom! To je stara žarulja koja se koristila prije mnogo godina, a svjedoči o napretku znanosti. Današnje su žarulje znatno manje od ove.

tn_6a namještajtn_6b namještaj

U našem se Muzeju čuva i stari namještaj kakav se danas više ne izrađuje. Pred tobom je slika kompleta za hranjenje djeteta, koji se sastoji od stolice i stolića na kotačićima. U prodavaonicama dječje opreme danas se prodaje drugačiji namještaj koji je modernijeg izgleda, te nije izrađen ručno nego je proizveden u tvornici. Taj je namještaj za razliku od ovog drvenog kompleta sa slike, najčešće plastičan ili metalan, a sjedeći mu je dio obložen mekim jastučićem kako bi djetetu bilo što udobnije.
U Muzeju se također čuva i “namještaj za odrasle”!

tn_7a sat tn_7b sat tn_7c sat

Muzej je dosad prikupio oko četrdeset satova, starih između osamdeset i dvjesto godina. Lako moguće da će ti se neki od njih učiniti poznatim, jer mnogi nonići i none u svojim domovima još uvijek čuvaju slične stare satove.

tn_8 slikovnica za male filateliste

Filatelist je naziv za osobu koja se bavi skupljanjem poštanskih maraka. Pred tobom je album u obliku slikovnice koji su popunjavala djeca filatelisti. Star je više od šezdeset godina. Sadrži tekst o povijesti raznošenja pošte i bogato je ukrašen crtežima.

tn_9a razglednica tn_9b razglednica

U Muzeju se čuvaju mnogobrojne razglednice. Razglednica je kartončić sa slikom nekog mjesta ili njegove znamenitosti s jedne strane i s tekstom s druge strane. Naš Muzej sakuplja razglednice sa slikama grada Rijeke ili riječke okolice. Korzo, Gradska ura, katedrala Sv. Vida, luka, riva, kazalište Ivana pl. Zajca i trsatska crkva Majke Božje vrlo su se često pojavljivali na starim razglednicama. One su za nas danas značajne jer nam svjedoče o tome kako su nekada izgledali pojedini dijelovi našeg grada. Uz to zanimljiv je i značajan tekst koji sadrže jer on otkriva koje su probleme i radosti doživljavali ljudi prije više od sto godina.

tn_10 fotografija 10-b-dagerotipija

Prva fotografija nastala je 1822. (prije 191 godinu!). Francuski inovator Joseph Nicéphore Niépce prvi je fotografirao neki predmet.

U Muzeju grada Rijeke nalaze se fotografije uglavnom domaćih autora, koje su snimljene u Rijeci i okolici. Prikazuju kulturne znamenitosti, javne proslave, sportska događanja, događaje vezane uz ratna zbivanja i drugo. Lijeva fotografija prikazuje most preko Rječine ispred Hotela Kontinental.

Najvrjedniji primjerak Zbirke fotografija je dagerotipija koja prikazuje braću Antona i Alfreda Vallentsitsa. Prvi je, između ostalog, poznat po tome što je bio gradonačelnik Rijeke, dok je drugi ostvario vojničku karijeru. Fotografija je stara više od 150 godina, a budući da je nastala najstarijim postupkom fotografiranja, nazvanim prema njegovom izumitelju Daguerreu, nazivamo ju dagerotipija.

tn_11btn_11a

Naš grad ima dugu tradiciju održavanja kazališnih predstava. Rijeka je u prošlosti imala više manjih kazališta koje su Riječani i njihovi gosti rado posjećivali. Prije kazališta Ivana pl. Zajca, najveće je kazalište bilo ono koje je dao izgraditi poduzetnik Andrija Ljudevit Adamić, po kojemu je kazalište dobilo ime Adamićevo kazalište. Ono je nakon nekog vremena postalo premalo za sve veći broj posjetioca. Nalazilo se na mjestu na kojem je kasnije izgrađena današnja zgrada Gradske knjižnice. U njoj su se, prije negoli je postala knjižnica, također održavale manje predstave za koje je bila predviđena svečana dvorana s pozornicom na prvom katu.
Novo veliko kazalište, koje danas nosi naziv prema Ivanu Zajcu, riječkom skladatelju i dirigentu, izgrađeno je u blizini tržnice. Podignuto je prije 130 godina, prema projektu bečkih arhitekata Hermanna Helmera i Ferdinanda Fellnera.
U kazalištu je do danas odigrano mnogo opernih, dramskih i baletnih predstava, a pred tom su skice za kostime koje su nosili glumci u predstavi Hamlet.

tn_12

Dio ljudske povijesti nažalost čine i ratni sukobi, stoga Muzej prikuplja i staro oružje iz obaju Svjetskih ratova te iz Domovinskog rata. U Muzeju se nalaze i osobni predmeti zarobljenika Drugog svjetskog rata, koji nas podsjećaju na tragične ljudske sudbine. Pred tobom je dnevnik kojeg je kao šesnaestogodišnjakinja počela pisati Sušačanka Milojka Mezorana. Sadrži potresne opise događaja koje je uzrokovao rat.

tn_13

Muzej čuva i stare novine, plakate, letke, proglase (javna priopćenja povodom nekog važnog događaja) i ostali tiskani materijal koji je vezan uz Rijeku.

tn_14 filmska građa

Učenici viših razreda osnovne škole uče o filmu i znaju da riječ film ima dva značenja. Film je vrpca za snimanje odnosno filmska traka, ali i dokumentarno i glumljeno (igrano) djelo snimljeno na filmsku traku. Muzej uglavnom čuva filmove riječkih autora ili filmove o Rijeci, te plakate filmskih predstava i opremu korištenu za snimanje.

tn_15

Muzej grada Rijeke čuva i mnoge druge predmete koji svjedoče o povijesti grada i njegovih stanovnika.
Pred tobom je slika automata za čokoladu starog 87 godina!

Svi ovi predmeti čuvaju se na drugom katu Muzeja, u velikom i za to prilagođenom prostoru koji se zove čuvaonica ili depo. Muzej tijekom godine priredi nekoliko različitih izložbi, kojima posjetiocima predstavi dio predmeta koje čuva. Posjeti nas do kraja školske godine sa svojim razredom ili do kraja ljeta dođi s roditeljima ili s nonom i nonićem, i razgledaj izložbu starih satova. Možda će ti nona i nono pokazati na izložbi kakav su oni sat imali u mladosti.

Koje ćemo sljedeće predmete izvaditi iz depoa i izložiti na izložbi, još ćemo neko vrijeme držati u tajnosti! Redovito posjećuj moju stranicu kako bi na vrijeme doznao/doznala datum otvaranja nove izložbe.

 

Home / O našem Muzeju