Zgrada muzeja

Zgrada Muzeja pomalo je neobičnog izgleda. Lako ćeš ju prepoznati jer nalikuje na visoki bijeli kvadar s jednim velikim prozorom u gornjem lijevom kutu, s prednje strane zgrade. Osmislio ju je 1976. godine arhitekt Neven Šegvić.
Posebna je po tome što je izgrađena upravo s namjerom da se u njoj nalazi muzej, što je u Hrvatskoj prava rijetkost. Uglavnom su oni smješteni u građevinama koje su u početku imale neku drugu namjenu. Primjerice Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (skraćeno MMSU), smješten je u zgradi koja je prvotno služila kao škola za djevojčice, a nalazi se preko puta Hotela Bonavia na Dolcu. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja smješten je pak u Guvernerovoj palači, odnosno u bivšoj rezidenciji riječkog guvernera.
Muzej grada Rijeke nalazi se u istom dvorištu u kojem je i Guvernerova palača, a nedaleko njih su i drugi riječki muzeji (MMSU, Prirodoslovni muzej i muzej informatike Peek&Poke) pa ih nemoj propustiti sve posjetiti!

IMG_4132

Zgrada Muzeja grada Rijeke je trokatnica u kojoj se izložbe održavaju u prizemlju te na prvom i trećem katu. Na drugom se katu nalazi depo ili čuvaonica predmeta – njihov dom!
Ondje se o njima s posebnom pažnjom brinu djelatnici Muzeja, koji trebaju voditi brigu o tome da im ne bude ni previše toplo niti previše hladno. Naime, temperatura zraka u depou tijekom cijele godine ne bi se trebala spusti ispod 16° C i podići iznad 18° C. Također trebaju pratiti koliko je vlage u zraku, jer predmetima ne odgovara niti presuh niti prevlažan zrak.
Na ovaj se način, između ostalog, sprječava nastanak malih organizama (gljivica) u muzejskim predmetima izrađenim od prirodnih materijala (npr. u kostimima, odjeći, obući, pokrivalima za glavu, tapiserijama, drvenim i papirnim predmetima i sl.), te se sprječava njihovo rastezanje, sužavanje itd. Blijeđenje boje može biti uzrokovano intenzivnom umjetnom svjetlošću, stoga se u depou svjetlo pali samo kada je to potrebno. Svo ostalo vrijeme predmeti se nalaze u polumraku ili mraku.

 

Home / O našem Muzeju / Zgrada muzeja